Περλίτης

 

Το προϊόν

 

   Ο περλίτης είναι φυσική υφαιστειακή ύαλος και σχηματίζεται με την απότομη ψύξη - στερεοποίηση ηφαιστειακής λάβας, παγιδεύοντας νερό στη μάζα της. Στην ύπαρξη του παγιδευμένου νερού οφείλεται η πιο σημαντική ιδιότητα του περλίτη, που είναι η ικανότητά του να διογκώνεται σε θερμοκρασίες 800ο - 950 οC. Μια λευκή μάζα από μικροσκοπικές γυάλινες φυσαλίδες σχηματίζεται με την απότομη ελεγχόμενη θέρμανση. Ο περλίτης τήκεται και διογκώνεται, ως αποτέλεσμα της εξάτμισης του παγιδευμένου νερού. Ο όγκος του αυξάνεται 10 - 20 φορές με αντίστοιχη μείωση του ειδικού του βάρους. Το υλικό αποκτά με αυτόν τον τρόπο εξαιρετικές ιδιότητες θερμικής και ηχητικής μόνωσης, ενώ παράλληλα γίνεται εξαιρετικά πορώδες.

 

Χρήσεις στην οικοδομή

 

   Ως υλικό χαμηλής πυκνότητας με εξαιρετικές ιδιότητες θερμομόνωσης και ηχομόνωσης, ο διογκωμένος περλίτης χρησιμοποιείται για την κατασκευή ελαφροβαρών δομικών υλικών (π.χ. ψευδοροφές, θερμομονωτικές πλάκες) και επιχρισμάτων (δηλ. σοβάδων και κονιαμάτων). Επίσης χρησιμοποιείται ως ελαφροσκυρόδεμα ("περλομπετόν") με πυράντοχες ιδιότητες. Το περλομπετόν χρησιμοποιείται ως θερμομονωτική στρώση σε βατά δώματα (ταράτσες) και ως στρώαη έδρασης της τσιμεντοκονίας σε μεταλλικά πατάρια, έχοντας επιπλέον μία πολύ σημαντική ιδιότητα: το χαμηλό ειδικό βάρος (με τη συνεπαγόμενη μικρή επιβάρυνση της κατασκευής σε στατικά και σεισμικά φορτία).

 

   Είναι υλικό φιλικό προς το περιβάλλον υπερτερώντας από τα άλλα μη φυσικά (τεχνητά) υλικά, τα οποία χρησιμοποιούνται στις κατασκευές. Η προσθήκη περλίτη στην τσιμεντοκονία της προσδίδει ελαφρότητα, μεγαλύτερη ελαστικότητα, καλύτερη δυνατότητα συγκόλλησης στην επιφάνεια επίστρωσης, βελτιωμένη εργασιμότητα (δηλ. δυνατότητα κατεργασίας από το μάστορα στην οικοδομή), σημαντική βελτίωση της ηχομόνωσης και θερμομόνωσης του δομικού στοιχείου (π.χ. πλάκα δαπέδου ή οροφής) και μείωση του χρόνου και του κόστους εφαρμογής.

 

Ειδική χρήση: σε εφαρμογές θερμομόνωσης

 

   Ο διογκωμένος περλίτης έχει ποικίλες εφαρμογές, λόγω της εξαιρετικής θερμομονωτικής ικανότητάς του: π.χ. χρησιμοποιείται στο μονωτικό σκυρόδεμα, στη μόνωση δαπέδων, στα πυρίμαχα τούβλα, στα τοιχώματα δεξαμενών ή βυτίων, όπου απαιτείται η διατήρηση εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών (έως και -200 οC). Σε χαμηλές θερμοκρασίες ο περλίτης αποτελεί ιδανική λύση για τη μόνωση δεξαμενών αποθήκευσης υγροποιημένων βιομηχανικών αερίων (π.χ. οξυγόνο, άζωτο και LNG).

 

   Χάρη στην ελεύθερη ροή του, η έγχυση περλίτη σε κοιλότητες θεωρείται εύκολη και ως εκ τούτου ο περλίτης χρησιμοποιείται ευρέως ως υλικό πληρώσεως κενού διπλών τοίχων (π.χ. για επίτευξη θερμομόνωσης σε παλαιές κατασκευές), ως υλικό γεμισμάτων δαπέδων (π.χ. σε μεταλλικά πατάρια, βατά δώματα κλπ. σε συνδυασμό με τσιμέντο), ως υλικό γεμίσματος ρωγμών καθώς επίσης και για τη δημιουργία ρύσεων σε ταράτσες (π.χ. πάνω από την υγρομόνωση ή/και θερμομόνωση, το λεγόμενο "περλομπετόν"). Επιπλέον ο περλίτης αποτελεί εξαιρετικό επισκευαστικό θερμομονωτικό υλικό. Η θερμομόνωση με περλίτη έχει σχετικά χαμηλό κόστος (υλικών και εργατικών) και είναι εύκολη στην εφαρμογή (μπορεί να εφαρμοστεί από τα κοινά συνεργεία μπετατζήδων, πλακάδων, μονωτών κλπ.). Ο περλίτης, ως υφαιστειακό γυαλί, είναι άφλεκτο υλικό και πληρεί τις προδιαγραφές των κανονισμών πυροπροστασίας.

 

Άλλες Χρήσεις:

 

α) Γεωργικές χρήσεις: o διογκωμένος περλίτης χρησιμοποιείται ως υπόστρωμα στις καλλιέργειες και ως συστατικό μιγμάτων (κυρίως με τύρφη) για τη δημιουργία υποστρώματος ανάπτυξης καλλωπιστικών φυτών σε γλάστρες. Παρέχει στο περιβάλλον των ριζών την ιδανική αναλογία αέρα - νερού καθόλη τη διάρκεια του έτους προσφέροντας παράλληλα τις ιδανικότερες συνθήκες στράγγισης. Ο πελίτης αποτελεί ένα ομοιόμορφο υπόστρωμα ανάπτυξης καθιστώντας τις ρίζες πυκνότερες. Έχει ουδέτερο pH και είναι αδρανής και αποτρέπει την ανάπτυξη ζιζανίων. Λόγω του χαμηλού ειδικού του βάρους είναι ιδανικός για χρήση σε δοχεία ή γλάστρες. Ο αγροτικός περλίτης είναι χρήσιμος τόσο για ιδιώτες (γλάστρες, κήποι κλπ.) όσο και σε εμπορικές αγροτικές εφαρμογές (θερμοκήπια, διαμόρφωση κήπων, καλλιέργειες).

 

β) Διήθηση υγρών (π.χ. κρασιών, ζάχαρης και αμύλου, ύδατος): ο διογκωμένος, κατεργασμένος περλίτης είναι ένα πολύ καλό μέσο διήθησης υγρών. Οι ιδιότητές του: μεγάλη ειδική επιφάνεια, χημική καθαρότητα, σταθερότητα, αδιαλυτότητα, δεν αλλοιώνει τη χημική σύσταση του υγρού που διηθείται (το διαυγάζει από στερεές, ξένες ύλες). Επιτρέπει υψηλή παραγωγικότητα διεργασίας και επαρκή καθαρότητα τελικού προϊόντος.

 

Στην Ελλάδα ο περλίτης εξορύσσεται στη Μήλο (σε 3 ορυχεία).

 

Συνοψίζοντας:

 

Στις αγορές ο περλίτης περιέχεται / χρησιμοποιείται στα εξής:

 

1.) Σε μορφοποιημένα δομικά υλικά ---> ψευδοροφές και μονωτικές πλάκες

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ

1) ΜΕ ΜΕΤΡΗΤΑ , 2) ΜΕ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΑ (WEB BANKING), 3) ΜΕ ΚΑΡΤΑ ΜΕΣΩ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ iPos

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Στην διάθεση σας δέκα ώρες κάθε εργάσιμη μέρα.

Δευτ - Παρ : 06:00 έως 16:00

Τοποθεσία : 5ο ΧΛΜ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ – ΜΟΙΡΩΝ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, Τ.Κ. 71500, Τ.Θ. 528

Please publish modules in offcanvas position.